maanantai 7. tammikuuta 2019

Mitä jos pankkikortti ei toimikaan?

Tässä eräs kerta OP:lla oli isoja ongelmia pankkikorttien toimivuudessa ja silloin havahduin itse yhteen ikävään faktaan: minulla ei ole koskaan ikinä käteistä lompakossa. Jos olisin tuona perjantaina ollut viikon ruokaostosten kanssa kassalla, niin hihnalle olisi ostokset jääneet.

Tämä ajatusleikki sai minut ajattelemaan että ehkä pieni käteisvaranto voisi olla aivan peliliike, jotta koko elämä ei olisi kiinni yhdestä muovikortista. Rahaa nyt ei kannata kovinkaan paljoa hillota paperisessa muodossa, mutta edes vähän jotain. Sen verran, että muutaman päivän selviää hengissä.

Tästä innostuneena olen viimeiset pari viikkoa kerännyt kolikot purkkiin ja nostanut hieman käteistä. Tällä hetkellä käteissaldo on about 20e ja ensi palkasta aijon nostaa 40e ja unohtaa ne tuonne säästöpossuun. Ajattelin pitkin vuotta tehdä tämmöisiä pieniä käteisnostoja ja sanoisin, että muutama satanen paperirahana voisi olla ihan hyvä tavoite. Tätä summaa en mahduta budjettiini erillisenä sarakkeena, vaan aijon nipistää sen ruokakuluihin budjetoidusta summasta.

Tällä hetkellä odottelen mielenkiinnolla tulevaa palkkanauhaa, sillä en ole aivan varma onko siinä jotakin extraa vai ei. Toivon sormet ristissä että olisi, sillä alustava tammikuun budjetti on suunniteltu sen mukaan.

10 kommenttia:

 1. Hyvä teksti, aivan totta muuten! Lisäksi olen miettinyt että jos nostaisi aina viikkobudjetin käteisellä niin pysyisiköhän sitä helpommin budjetissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni on kyllä kehunut että sillä taktiikalla kulut ovat pysyneet hyvin kurissa. Jotenkin vaan itse vihaan käteistä niin paljon etten ole sen enempää jaksanut pelailla seteleiden ja kolikoiden kanssa. :D Mutta tämän hätävaran aijon kotiin kerätä.

   Poista
 2. Kiva kirjoitus. Minä pidän kotona aina käteistä ja kukkarossakin pientä summaa. Haluan olla varautunut erilaisiin tilanteisiin ja jatkuvasti mietin, paljonko on järkevää olla käteistä. Olen myös koittanut pitää käteiset aika pieninä seteleinä ja rikkoa mm. 50 euron setelin, koska iso seteli on monissa paikoissa hankala maksuväline.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on yllättävän ikävä tilanne jos ei ole yhtään käteistä ja kortit eivät toimi. Siinä kohtaa ei auta vaikka tilillä makaisi monta tonnia jos niitä ei saa sieltä ulos mitenkään.

   Poista
 3. Itselläni on aina ollut yksi 50€ seteli kotona hätätilanteita varten. Vaikka niin, että hävität kukkaron illanvietossa ja voit silti tulla taksilla kotiin, koska se raha odottaa kotona.

  Tai kun yksi kerta unohdin totaalisesti pankkikorttini tunnusluvun..

  Nykyään minulla on edelleen se kunnon hätävara 50€ ja sen lisäksi käteisenä kotona noin 200€. Tämän olen kerryttänyt kirppismyynneistä ja lahjarahoista. Näidenkin käyttöä vältän, mutta ovat kuitenkin tarvittaessa "sallittuja", kunhan sitten palautan taas jossain vaiheessa käteiset sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi taksipointtikin on tosi hyvä enkä tullut sitä edes ajatelleeksi! Niitä tilanteita on yllättävän paljon kun se käteisjemma on lopulta ihan kätevä olla back uppina. Pari sataa kuulostaa juuri siltä miltä olen itsekin miettinyt :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Joo, on sillä selvästi paikkansa ja aikansa :D

   Poista
 5. Minä pidän pientä käteispuskuria myös ihan siksi, että aina ei tule lähdettyä kotoa automaatille, mutta maksaa pitäisi silti.

  Lompakossa yritän pitää edes pienen setelin siltä varalta, että pystyy esim tankkaamaan tai hakemaan kaupasta maitoa, jos ei muuta.
  Mutta mitään automaattista tai säännöllistä tapaa ei ole saada käteistä haltuun, koska maksan kaiken kortilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisia ajatuksia siis sinullakin :) Ajattelin nyt ottaa tavaksi että nostan käteistä joka palkasta edes pari kymppiä. Käteiset eivät ole korvamerkattua rahaa, eli saa sitä toki käyttääkin tarpeen tullen, kunhan aina on backuppina tyyliin 50e.

   Poista