tiistai 8. tammikuuta 2019

Palkkakehitys valtiolla

Kun on valtiolla töissä niin tuntuu että ihmisten hehkuttamat vuosittaiset bonukset ja palkankorotukset ovat täyttä utopiaa. Ei ole meikäläisen tilipussissa sellaiset juurikaan näkyneet ja niin kauan kun näissä hommissa viihdyn niin tuskin tulee näkymäänkään.

Tässäpä läpileikkaus omasta palkastani ja sen kehityksestä viimeisen reilun vuoden aikana:

Syksy 2017
Peruspalkka = 1867e
Henkilökohtainen palkanosa 13,50% = 252e
Kokonaispalkka kk = 2119e

Kevät 2018
Yleiskorotuksen ansiosta peruspalkan nousu 1% = 1886e
Henkilökohtainen palkanosa 15,75% = 297e
Kokonaispalkka kk = 2183e

Kevät 2019
Jossain vaiheessa kevättä yleiskorotus peruspalkkaan 1% = 1904e
Henkilökohtainen palkanosa 18,00% = 339e
Kokonaispalkka kk (oletus) = 2243e

Tuo henkilökohtaisen palkanosan nouseminen on varmaa, mutta yleiskorotuksesta en mene laittamaan päätäni pantiksi. Henkilökohtainen palkanosa näkyy maaliskuun palkassa ja tuo yleiskorotus huhtikuun palkassa (jos niikseen on).

Näin ollen loppukeväästä, 1,5 vuoden työuran jälkeen, palkkani on tässä yksikössä noussut 124e eli 5,8%. 

Ottaen huomioon että minulla on korkeakoulututkinto ja työ on jokseenkin haastavaa esittelijän työtä, koen että palkka on todella vahvasti alakanttiin. Työsuhteen alussa henkilökohtaista palkanosaa on järjestelmällisesti nostettu, mutta sekin ilo loppunee varmaankin seuraavassa tuloskeskustelussa. Sen jälkeen voi jäädä odottelemaan kokemusosaa, jota napsahtaa 5% kun olen työskennellyt täällä viisi vuotta. Täyden kokemusosan (12%) ja keskimääräisen henkilökohtaisen palkanosan (22%) kanssa tästä hommasta tulen saamaan maksimissaan rapiat 2500e/kk. Koko työuran palkkakehitys tulisi siis olemaan karkeasti 20% eli n. 430e.

Ainoa keino tämän jälkeen nostaa palkkaa on eteneminen. Se on toki ehdottomasti tavoitteena, mutta eipä sitäkään kannata aivan henkeä pidätellen odottaa. Pidän työstäni ja sen haastavuudesta, mutta palkkauksen ja rajallisten etenemismahdollisuuksien vuoksi pidän jatkuvasti silmät auki uusille mahdollisuuksille.

Olisi kiva kuulla miten palkka kehittyy yksityisellä puolella. Millaisia bonuksia ja palkankorotuksia porukka saa vai saako mitään?

9 kommenttia:

 1. Tietämättä tarkemmin mikä on korkeakoulututkintosi, kannattaa käydä oman alan ammattiliittojen sivuilta katsomassa palkkasuosituksia. Näin saat osviittaa siitä, oletko kenties omalla alallasi tällä hetkellä yli- (koskaanhan ei toki voi olla ylipalkattu :D) vai alipalkatun roolissa.

  Esimerkiksi itse olen vm 2018 valmistunut tradenomi ja ensimmäistä päivätyötä hakiessani yksityiseltä sektorilta perustelin palkkatoiveeni viitaten Tradenomiliiton vastavalmistuneiden palkkasuosituksiin. (linkki suosituksiin: https://www.tral.fi/palvelut-ja-edut/ura-ja-koulutuspalvelut/palkkaneuvonta/palkkasuositukset/ )

  Omassa työssäni kuukausipalkka+bonukset eivät automaattisesti nouse vuosi vuodelta ellen itse nosta kissaa pöydälle. Tarkoitus on kuitenkin keskustella palkankorotuksesta tänä vuonna ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liiton palkkasuosituksiin nähden omani on kyllä alakanttiin, mutta toki johtuu myös siitä etten ole aivan koulutustani vastaavassa asemassa. Tällä koulutuksella voisin ylentyä vaikka samantien, kun olisi vaan virka vapaana mihin ylentyä...

   Toisaalta tämä paikka on siitä hyvä, että saan työnantajan joustavuuden ansiosta opiskeltua maisteritutkinnon töiden ohessa. Lisäksi pienet kulut kompensoivat pieniä tuloja. Eli ei tämä nyt ihan susi paikka ole, mutta toki maisteriksi valmistumisen jälkeen suuntaan uusia tuulia kohti. Alallani vastavalmistuneen maisterin vähimmäispalkkasuositus on 4150e.

   Poista
  2. No siihen nähden, että saat reilu 2000e palkkaa ja kuitenkin mahdollisuuden töiden ohella lukea itsesi maisteriksi, kuulostaa ihan reilulta diililtä. Samallaista suunnitelmaa koitan kovasti järjestellä itselleni ensi syksystä eteenpäin ja päästä KTM-tutkintoa suorittamaan. Jahka sulla on upgreidattu tutkinto taskussa on helpompi uusien tuulien kuljettaa eteesi unelmaduuni! TSEMII!

   Poista
 2. Valtiolla ei tee yhtään mitään noilla palkkasuosituksilla tai vertaamalla yksityisten palkkoihin, ei ainakaan meidän ministeriön alla. Palkka nousee taulukkopalkkojen mukaan, jotka on ihan naurettavat yksityiseen verrattuna. Toki meillä on pitkät lomat, työt ei tule kotiin jne. mutta jos yksityisellä maksetaan 1000e enemmän, niin kyllähän se mietityttää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta että valtion hommissa on hyvääkin, mutta on myös vähän sellainen kutina että palkoissa jäädään aika vahvasti yksityiselle puolelle eikä palkankorotusta tapahdu kuin asemaa parantamalla. Ei nämä pienet, muutaman kympin pistekorotukset kauhean pitkää aikaa lämmitä ja aika nopeasti loppuu työnantajalla pisteetkin mitä jakaa, näin ainakin meillä. Kun pisteet loppuu niin ei ole merkitystä vaikka olisit itse jeesus, korotuksia on turha odottaa. Äärimmäisen motivoivaa :D

   Poista
 3. Oma palkkani on yksityisellä pienessä yrityksessä noussut suunnilleen näin:

  Aloitus (koeaika) 1900€/kk
  Koeajan jälkeen 2100€/kk
  Korotus noin 2 vuoden päästä 2300€/kk
  Korotus noin 4 vuotta aloituksesta 2500€/kk
  Korotus noin 6 vuotta aloituksesta 2700€/kk
  Korotus 7 vuotta aloituksesta 2950€/kk
  Korotus 8 vuotta aloituksesta 3000€/kk
  Korotus 10 vuotta aloituksesta 3020€/kk

  Eli viimeisen kolmen vuoden aikana palkkani on noussut noin 80€, sisältäen lähinnä yleiskorotukset. Sitä ennen nousu oli isompaa johtuen firman positiivisesta tuloksesta. Nyt tulos mennyt huonompaan suuntaan ja korotuksia ei ole tehty, vaikka tulos ei johdu omasta työstäni ja oma työni taas on lisääntynyt tietyistä syistä.

  Ja opiskelitausta on insinööri, mutta firma pieni, joten tiedän ettei palkkaa voi verrata suoraan isoissa firmoissa työskenteleviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palkankorotuksesi ovat kyllä olleet etenkin alkuvuosina motivoivia! Tuntuisi ihan utopistiselta että oma palkkani nousisi kertaheitolla 200e. :D

   Toisaalta uskon kyllä että sen palkankorotuksen eteen täytyy pitää yllä hyvää työn laatuakin, ei se varmaankaan ihan istuskelemalla parane. Valtiolla työpanoksen laadulla ei ole ehkä ihan niin suurta merkitystä, tuntuu että samalla viivalla on ne ahkerat ja tunnolliset sekä toinen ääripää. Ei porkkanaa hyvillä eikä raippaa huonoille.

   Poista
 4. Hyvinhän tuota nousua on tullut, mutta ymmärrän että tuleva arvelluttaa. Valtion leipä on tunnetusti pitkä mutta kapea. Oma palkkakehitykseni yksityisellä sektorilla IT-alalla (peruspalkka sis. edut + provisio):

  Harjoitteluaika 1. vuosi alalla 2100€
  2. vuosi 2500€
  3. vuosi 3550€
  4. vuosi (nyt) 3600€

  Koko 1. vuoden kävin töissä koulun ohella ja viimisinä aikoina ennen valmistumista taisi olla toisin päin :P Aivan 2. vuoden alussa valmistuin ja tuo ero johtuukin pitkälti vakinaistamisesta, jolloin harjoittelijalisä poistettiin + tulin paremmaksi ja nopeammaksi työssäni -> provisiota kertyi enemmän. 3. vuonna loikkasin uusiin vaativampiin tehtäviin toiseen yritykseen, niin palkka nousi sen myötä. Siihen päälle on tullut vielä yksi indeksikorotus.

  Nyt kun katson tota omaa kehitystä niin olen kyllä hyvn ylpeä siitä - toki olin aluksi aika räikeästi alipalkattu työn luonteeseen nähden (insinööriliiton palkkasuositus 2800€). Ehkä ensi vuonna teen tästä itsekin postauksen "ensimmäisen 5 vuoden palkkakehitys" :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei valtion liksoilla rikastumaan pääse, vaikka toki muutoin pidän tätä nykyistä paikkaa varsin hyvänä ja sopivan haastavana.

   Sinullakin näkyy suurin korotus tulleen silloin kun toimenkuva on vaihtunut vaativampaan. Siihen kyllä itsekin pyrin, kunhan saan maisteritutkintoa hiukan eteenpäin.

   Minusta on mielenkiintoista lueskella eri ammattiryhmien palkkakehityksestä, joten kirjoittele ihmeessä aiheesta! :)

   Poista