sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Hankin luottokortin

Ja niin koitti se päivä kun vanha Visa Electron sai väistyä uuden OP-Visan tieltä.

Hankin vastikään elämäni ensimmäisen luottokortin, jossa luottoa on 3000 euron edestä. Pitkään mietin onko tässä hankinnassa mitään järkeä ja mitä jos vaivunkin takaisin tuhlailun maailmaan? Luottokortilla on lopulta äärimmäisen helppo elää velaksi!

Tein itselleni säännöt koskien luottokortin käyttöä:

 • Sitä saa käyttää oikeasti todella akuuteissa tilanteissa joihin ei ole osannut varautua ja jotka vaativat välitöntä reagointia. En oikein tiedä mikä tämä tilanne olisi, ehkä ekana tulee mieleen että jos minulla on perheen koira hoidossa ja sille käy jotain ja on pakko mennä asap eläinlääkäriin? Tällöin ei ehdi siirtää BN:n puskurista rahaa, joten luoton vinguttaminen on ihan ok (kunhan sen myös maksaa heti takaisin eikä luotto jää roikkumaan).


 • Matkustelu. Tosin rahat pitää olla normitilille ensin säästettynä ennen kuin yhtäkään matkakulua maksan luotolla!


Lyhyestä virsi kaunis - kortilla ei ole tarkoitus rahoittaa impulsiivisen mielen aiheuttamia yllättäviä "tarpeita", vaan se on vihoviimeinen hätävara siinä kohtaa kun mitään muuta rahanlähdettä ei ole käytettävissä.

Tämä tuntuu isolta luottamuksenosoitukselta minulta minulle. Luottokortti on tuntunut isolta möröltä pitkään juuri sen takia etten tiedä hallitsenko sen käyttöä, mutta nyt on todellinen näytön paikka. Minä pystyn tähän!

8 kommenttia:

 1. Mulla on samanlaisia ajatuksia luottokortin suhteen. Jotenkin sitä vähän kammoaa - vaikka en ikinä elämässäni ole lainoja ottanut. Ainoa tilanne, missä näkisin luottokorttia käyttävän, on nimenomaan tuo matkustelu. Mua niin haluttaisi lähteä joskus tekemään vähän pidempi reissu, ja siellä tuo luottokortti voi olla hyvinkin tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, yllättävän ahdistavaa oli vaihtaa tuo Electron tähän Visaan, vaikka ihan vapaasta tahdostani sen toki teinkin :D On vaan hieman epävarma olo itseni suhteen että mitä jos homma riistäytyykin lapasesta. Jos olisin tehnyt tämän tempun pari vuotta takaperin, olisin varmaankin aika lirissä. Nyt kuitenkin haluan uskoa että selkäranka on taipumaton!

   Poista
 2. Luottokortti on hyvä apu yllättävissä tilanteissa. Pitää vaan opetella ajattelemaan, että se ei ole käytettävissä olevaa rahaa.

  Kannattaa myös asettaa luottokortin asetukset niin,että koko summa tulee aina maksaa kerralla (eli periaatteessa saa vaan maksuaikaa), tai jos tämä ei ole järkevää, niin säätää maksusumman esimerkiksi 40% summasta. Tällöin ei tarvitse koko laskua maksaa kerralla, mutta suuri osa kuitenkin. Näin laskua on pakko maksaa aina poiskin, jolloin se rahanmeno tapahtuu joka kuukausi myös ihan oikeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tajunnutkaan että asetuksia voi rukata vielä jälkeenpäin! Pitääkin käydä tsekkaamassa. Hyviä vaihtoehtoja kumpikin, nyt tuo minimi takaisinmaksusumma taitaa olla 90e/kk eli vaivaiset 3%. Se olisi tositilanteessa ehdottomasti liian vähän (etenkin jos luottoa olisi nostanut koko 3000e), sillä eipä nuo korot aivan pienet tuossa ole...

   Poista
 3. Just tuollee se on järkevää, että käyttää sitä kun on pakko mutta maksaa aina heti takaisin päin. Eli ei elä varojensa yli vaikka luottokorttia käyttäisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Enkä keksi tässä rahatilanteessa montaakaan tilannetta että luottokortin vinguttaminen olisi oikeasti perusteltua. Vähänkin ennakoitavissa olevia menoja pystyy aika pitkälti kustantamaan puskurilla, johon kertyy koko ajan lisää pottia.

   Poista
 4. Minulla on pari luottokorttia, joita en käytä kuin pakkotilanteessa - esim vr:n liput ostin, kun en muuta keksinyt.

  Olin aikoinani visakierteessä ja kun siitä pääsin pois, niin uudelleen en siihen aio vapaaehtoisesti lähteä. Sinun suunnitelma kuulostaa hyvältä luottokortin suhteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Visakierre on mun painajainen! Kun kerran päästää itsensä lipsumaan periaatteista niin äkkiä siitä tulee tapa. Sitten käykin niin että kun oikeasti on hätätilanne niin luottoraja onkin täynnä.

   Poista