keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Julia Thurén: Kaikki rahasta

Viimein pääsin käsiksi kauan havittelemaani rahaopukseen! Luin kirjan kannesta kanteen yhdeltä istumalta viikonloppuna ja se herätti positiivisia fiiliksiä rahan käytöstä ja järkevästä säästämisestä.

Kirjaa lukiessa havaitsin että haen itse vielä uomaani mitä tulee rahaan ja sen säästämiseen. Osaan kyllä säästää, mutta tasapaino kuluttamisen ja säästämisen välillä on ajoittain hieman ailahteleva. Voin pitää puolen vuoden kitukuurin ja miettiä pelkkää rahaa ja jokaisen pennin säästämistä aamusta iltaan, mutta onko se tarkoituksenmukaista? Osaanko käyttää hyvällä omatunnolla rahaa esimerkiksi omaan hyvinvointiini ja henkiseen terveyteen - osaanko elää? 

Kirjan olennaisin säästövinkki on "älä osta mitään turhaa paskaa". Mielestäni se on maailman kaikkeuden toimivin säästövinkki. Toki jokainen päänsä sisällä itse tekee harkinnan mikä on turhaa ja mikä ei, mutta tämä oivallus on saanut oman kulutuskäyttäytymisen rauhottumaan. Toisaalta viimeisen vuoden aikana olen asettanut riman aika korkealle mitä on sallittua ostaa, eikä sekään ole aivan tarkoituksenmukaista. Tänä vuonna yritän löytää parempaa tasapainoa.

 • Jos tekee mieli viikonloppuna lähteä sukulaisten luo ja siihen kuluu bensaa 50e, se ei ole turhaa kuluttamista.
 • Jos niska-hartiaseutu on ihan pahuksen tukossa ja viime hierojasta on puoli vuotta aikaa, hierojalla käyminen ei ole turhaa kuluttamista.
 • Jos parisuhdetta ylläpitää ajoittaisilla ravintolareissuilla ja leffailloilla, se ei ole turhaa kuluttamista.
 • Jos haluaa lähteä kerran vuodessa kunnon ulkomaanreissulle ja säästää rahat etukäteen, se ei ole turhaa kuluttamista.

Nämä asiat eivät ole hengissä pysymisen kannalta millään tapaa olennaisia, mutta ne ovat asioita jotka tuovat elämään ihan valtavasti sisältöä. Kun kerran pakollisten kulujen jälkeen käteen jää varsin hyvä summa rahaa käteen, miksen käyttäisi osaa siitä elämiseen? Ei kaikkea liikenevää tarvitse hampaat irvessä säästää (paitsi jos juuri se tuo sisällön elämään).

Jotenkin ehkä ristiriitaista että säästämisestä kertova kirja saa minut miettimään miten voisin kuluttaa enemmän itseeni ja läheisiini hyvällä omatunnolla. Mutta yhtälailla sekin on taito, kuten säästäminenkin. Tasapaino näihin pitää löytyä, eikä jokaista euroa kannata ottaa niin vakavasti kunhan suuret linjat ovat kunnossa. Lopulta yksi ravintolaillallinen voi antaa paljon enemmän henkistä pääomaa kuin mitä rahaa kuluu, eikä sillä muutamalla kympillä ole mitään merkitystä jos elää joka kuukausi ylijäämäisesti.


Oletteko te lukeneet kyseisen kirjan? Mitäs piditte?

10 kommenttia:

 1. Hei, kiitos tästä postauksesta. Kirja varattu kirjastosta. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti lukemisen arvoinen, hyvän fiiliksen kirja :)

   Poista
 2. Hehee, kenen mielestä on, kenen ei =). Minusta ravintolailta, leffa ja ulkomaanmatka on ehdottomasti turhaa kuluttamista. Mutta se olisi sitä minulle, ei välttämättä muille. Katson mieluummin leffan kotona, laitan itse hyvän ruuan ja matkustan mieluummin mökille, kuin ulkomaille. En ole lukenut kirjaa, ehkä se tuomitsee minun mökkeilyni sitten turhaksi kuluttamiseksi (miksi ei voi olla kotona mökin sijaan?), mutta näin erilaisia me siis ollaan. Mikä on tietenkin suuri rikkaus. Olisi kauheaa, jos kaikki ihmiste olisivat samanlaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Minusta tuo kirja on juuri siitä hyvä, ettei se ehkä kauheasti ota kantaa mikä on turhaa ja mikä ei. Se kun on jokaisen subjektiivinen kokemus ja sitä pitää jokaisen miettiä itse.

   Hengissä pysymisen kannalta todella moni asia on turhaa, mutta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta koen itse tärkeiksi sellaiset pienet arjen irtiotot. Kun kerran sellaisista nauttii, on ihan fiksua joskus höllätä kukkaronnyörejä ja olla miettimättä kaikkia niitä säästettyjä euroja. Kaikkea kun ei voi mitata rahassa. Jokaisella on varmasti jokin asia joka on "turhaa" mutta kuitenkin tarpeellista henkisen hyvinvoinnin kannalta.

   Poista
 3. Itse ajattelen elämää tasapainoiluna ja samoin säästämistä. En ole onnellinen jos koskaan mitään ei voi tehdä. Matkustelu on lähellä sydäntäni ja säästänkin siihen ison osan rahoistani (ja aikaisemmin olen kuluttanut ison osan rahoistani). Mutta se on sen arvoista. Rahaa ei kuitenkaan saa kuollessaan mukaan. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkustelu on kyllä mukavaa ja kartuttaa kokemuksia ja henkistä pääomaa ihan huimasti, vaikka rahaa siihen toki kuluukin. Tänä vuonna yritän itsekin panostaa matkusteluun ja olen budjetoinut siihen joka kuukausi tietyn summan :)

   Poista
 4. Aivan huippu kirjoitus. Itsellä on kans välillä hankalaa "sallia" rahan käyttö kun kaikesta pitäisi aina säästää. Juuri tuo tasapainon löytäminen itselläkin hakusessa. Mielestäni tässä kuussa ehkä jopa onnistuin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Jep, jännä miten ainakin itsellä homma on muuttunut ihan päälaelleen. Siinä missä ennen oli haastavaa olla ostamatta mitään turhaa niin nykyään pitää oikein patistaa itseään että hei, on ihan ok välillä myös löysäillä ja hankkia jotain mistä tulee hyvä fiilis.

   Poista
 5. Juuri näin! Tykkäsin kovasti kirjasta ja samoin tästä kirjoituksesta :) Itse olen usein liiankin pihi ja ahdistun turhankin helposti kaikesta kulutuksesta. Hienoa siis, että otit tämän puolen huomioon ja muistutit, että välillä kuluttaminen voi olla myös ihan hyvä juttu, kunhan rahaa käyttää itselle hyviin kohteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Jep, niiin tuttu ahdistuksen aihe. Säästäväinen minä haluaa ajatella vain tulevaisuutta ja pihistää kaiken mahdollisen nykyhetkessä, jotta rahaa on "sit joskus" paljon. Toinen puoli minusta on sitten taas sitä mieltä että on syytä elää jo tänään, sillä kukaan ei tiedä huomisesta. Vaikeaa tasapainoilua näiden ajatusten välillä!

   Poista