maanantai 5. marraskuuta 2018

Vitutus ja ostovimma

Nyt kun syksyä on rämmitty kaulaa myöten savessa (tai siltä se on ainakin tuntunut, vaikkei tilanne nyt oikeasti ole niin dramaattinen kuin annan ymmärtää...) niin on pakko tulla avaamaan yleisiä fiiliksiä tästä tilanteesta. On nimittäin jännä että kun rahaa menee pakollisiin menoihin suuria summia, siltä alkaa yhtäkkiä yleinen ostovimma puskemaan pintaan. Entinen tuhlari venyttelee ja alkaa valmistautua mielettömään kulutusjuhlaan, vaikka kurkkua kuristaa jo valmiiksi niiden pakollisten juttujen takia.

Olisi kiva käydä pitkästä aikaa kasvohoidossa ja hierojalla, ostaa uusia vaatteita, yllättää kumppani lomamatkalla, hankkia osarilla läppäri ja puhelin... Lista on loputon ja nämä ovat siis asioita joita olen ihan oikeasti pyöritellyt päässäni. Että onko se sitten niin väliä jos on joku osamaksu kuukausittain maksettavana ja panostaisi itseensä oikein kunnolla näin pimeän syksyn kunniaksi? Paikkaisi vähän tätä pahaa fiilistä hankimalla jotain, mitä on aina havitellut?

Jotenkin jännä, miten tätä fiilistä ei tule silloin kun kaikki rullaa Excelin suunnitelman mukaan ja säästöön kilahtaa hyviä summia rahaa. Silloin tekee mieli kiristää vielä vähän lisää, jotta saa kaikki mahdolliset eurot säästöön. Ei tule mieleenkään hankkia osarilla yhtään mitään ja kasvohoitokin tuntuu kaukaiselta ajatukselta. Selkäranka on kerrassaan raudanluja ja taipumaton.

Niin ei ole viime aikoina ollut...

Tässä on koeteltu niin mieltä kuin lompakkoakin. Ehkä vähän oltu löysin rantein, mutta onneksi ei ole kuitenkaan tullut mitään suuria hairahduksia. Nyt selkäranka tuntuu olevan taas jokseenkin entisellään ja sitä se vaatiikin, että loppuvuoden tavoitteet täyttyisivät.

7 kommenttia:

 1. Ei todellakaan mitään osamaksuja! Kaiken saa tehdä vapaasti jos tilillä on rahaa. Maksuaikaa voi ottaa luottokortilla sen yhden kuukauden verran, mutta ei ainakaan yhdenkään paikan osamaksuja. Pliis! :)

  Ja siis tiedän tunteen, kun on useampi pakollinen ostos, niin ostohimo vain yltyy niistä ja tulee ostettua paljon muutakin. Itse pidän ehdottoman rajan osamaksuissa, niitä ei vaan voi ottaa,koska silloin ei ole oikeasti varaa mihinkään.

  Luottokortin maksuaikaa saataan joskus käyttää, mutta se tarkoittaa sitä, että lasku on kuitenkin lyhennettävä seuraavassa kuussa ja sit ei ole rahaa tehdä enää mitään.

  Nyt vaan taas itseä kiskasta kiinni. Osta muutaman euron kasvonaamio ja hemmottele itseäsi sillä. Lisäksi osta sellainen pieni skumppapullo ja levy suklaata. Nämä kaikki yhdistettynä on parempi vaihtoehto kuin kallis kasvohoito.

  Palauta nykyiseen puhelimeen tehdasasetukset ja asenna kaikki uudelleen. Saat tehdä saman työn kuin uuden puhelimen kanssa, mutta säästät rahaa.

  Ja uuteen läppäriin pitää säästää etukäteen. Ja ehdottomasti silloin, jos se maksaa enemmän kuin 300-400€.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, osarit on ihan syvältä kun asiaa miettii järjen kanssa. Kuinka vapauttavaa on, kun ei ole palkkapäivänä yhtäkään osamaksulaskua maksettavana.

   Pitänee alkaa säästää uutta läppäriä varten - se on ennemmin tai myöhemmin pakollinen ostos kun vanha vetelee jo viimeisiään. Puhelin onneksi on toimiva, eikä järkiperusteista tarvetta ole uudelle :D Välillä sitä vaan tulee jotain mystisiä ostohaluja joista ei meinaa millään päästä yli.

   Kiitos kommentistasi ja hyvistä ideoista!

   Poista
 2. Ihan hirveesti on tehny mieli ostaa Vespa. Enhän mä sitä tietenkään osta, mutta katellut olen. Onneksi ei ole vielä tullut käytettynä oikean väristä vastaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä sitä vaan tuntuu tulevan joku outo pakkomielle johonkin, mille ei edes ole oikeaa tarvetta. Toisaalta se pakkomielle onneksi menee ohi ajan kanssa kun vaan pysyy lujana. Nyt raha ei polta enää yhtään niin paljoa kuin vaikkapa viikko takaperin.

   Poista
 3. Se on tää syksy. Munkin piti elää tiukasti mutta varasin ajan kampaajalle, sinne menee 150€ mutta ainakin muutos on sellainen että pääsen irti nykyisestä tyvivärjäyskierteestä joka sekin vie salakavalasti rahaa... joten perustelen itselleni että säästän pidemmällä juoksulla.

  On myös totta että kun on pimeää mieliala saattaa olla synkkä ja etsii vain jotain piristystä. Valitettavan usein kuluttamisen kautta, täytyisi keksiä ne ilmaiset/halvat keinot. Hmm.

  Tsemppiä kuitenkin. Kohta on uusi vuosi ja siinä on hyvä tilaisuus luoda ihan vuosibudjetti! Itse odotan tätä innolla... tai voisihan sen vuosibudjetin luoda jo tänä päivänä mutta fiilis on eri vuoden vaihtuessa oikeasti. :D

  -Psar

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuntuu että monilla menee pakka vähän sekaisin näin syksyn tullen. Onneksi kuopasta on nyt noustu ja täällä ollaan valmiina uusiin taistoihin!

   Odotan myös sitä että vuoden vaihteessa voi tehdä suunnitelmat ja laskelmat uudelle vuodelle, se saa varmasti säästämiseen vielä lisäboostia.

   Poista
 4. Me ollaan pyritty laittamaan haaveita ja unelmia exceliin ja laskemaan niille euromääräinen arvo. Sitten mietimme ajankohdan milloin tämä halutaan ja jaetaan arvo kuukausilla. Sitten vain osamaksu itselle eri tilille korvamerkiten ja kohta voikin ostaa jo kyseisen asian hyvällä mielellä ilman morkkista tai jättää ostamatta jos se ei enää olekaan niin tärkeä. Ongelmaksi tämä tapaa muodostuu jos on liikaa haluja ja liian vähän euroja säästää. No senkin voi kääntää positiiviseksi ja valita ne asiat millä on oikeasti merkitystä elämässä ja säästää niihin vähemmän tärkeisiin ehkä vähemmän. Tapoja on monia ja itselle sopivin kannattaa etsiä. Säästäminen säästämisen vuoksi on aivan hanurista ;)

  VastaaPoista