torstai 1. marraskuuta 2018

Paska syksy osa X

Täällä taas.

On hieman ahdistanut viime viikkoina. Puskuritili on kokenut kovan kolauksen ja ensi palkkaan asti on ihan rehellisesti todella tiukkaa. Koko kuukausi on ollut tiukka.

Puskuritilillä on 680e, mikä tarkoittaa että olen joutunut imuroimaan sieltä 700e (!!!) pakollisiin ja  yllättäviin menoihin. Toisaalta haluaisin avata niitä menoja, mutta koska ne ovat jokseenkin henkilökohtaisia ja toisaalta myös epäolennaisia blogin teeman suhteen niin jätän syyt nyt analysoimatta. Välttämättömiä ne ovat olleet, joten itsensä ruoskiminen on turhaa.

Koska suunnitelmat tuntuvat nyt menevän ihan totaalisen päin persettä, on loppuvuoden ainoa teema parsia puskuria ennalleen ja panostaa kaikki mahdollinen nyt siihen. Ainakin olen saanut hyvän opetuksen koko puskurin olemassaolon tärkeydestä.

Tilanne on nyt seuraava: käteisenä on rapiat 17e ja tilillä on 42,74e. Näillä rahoilla pitää selvitä hengissä 11.11. asti, eli puolitoista viikkoa. Päiväbudjetti on tällöin vajaat 6 euroa/päivä, eli ihan ok. Pakkasessa on lihaa ja marjoja ja kuivakaapissakin jotain. Uskoisin, ettei tämä ole mahdoton tehtävä.

Muutoin tilanne on seuraava:
ASP-tili on pysynyt ennallaan, eli potti on 13 000e.
Rahastot elävät aivan omaa elämäänsä, mutta niihin meni se perus satku lokakuussakin.
Puskuri 680e.

Vuoden tavoitteista sen verran, että ASP-tavoite saa nyt jäädä ja kaikki liikenevä todellakin menee puskuriin. Ikuisena optimistina haaveilen puskurin lihoavan seuraavasti: ensi palkasta (15.11.) paikkaan puuttuvat 700e, 11.12. tulevat veronpalautukset ja niistä saan siirrettyä puskuriin 900e ja 15.12. tulee joulukuun palkka, josta siirrän puskuriin 520e. Tämä tarkoittaisi että vuoden lopulla puskurissa olisi 2800e!

Tuo puskuri pelastaisi kyllä muutoin onnettoman hirveän syksyn, joten ei muuta kuin leuka rintaan ja tuulta päin. Eiköhän tämä kirjoitusinto tästä nyt ota elpyäkseen kun jaksoin viimein avata tilannetta tännekin.

10 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa, että sulla oli puskurissa riittävästi rahaa jonkinasteiseen katastrofikuukauteen! Mun näkökulmasta et lainkaan epäonnistunut, vaan päin vastoin näin yllättävien tilanteiden pitääkin just mennä: puskurilla pelastetaan tilanne, ja sitten paikataan vauriot kun tilanne tasoittuu. Onnistuit siis oman talouden hallinnassa loistavasti!

  Meille sattui lokakuulle myös eeppisen huono autotuuri, ja samaan aikaan tulojen hetkellinen kyykkäys -> pulassa oltaisiin oltu ilman kunnon puskuria, joka oltiin kerätty kunnolliseksi oikeastaan vasta tänä vuonna. Tuntui hyvältä huomata, että oma maailma ei juurikaan heilahtanut, vaikka tavoitteet hetkellisesti ottikin takapakkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä vaan kokee epäonnistuneensa kun omaisuus ei kasvakaan joka kuukausi vaan joskus jopa vähenee. Mutta kai tää vaan on sitä kuuluisaa elämää, ettei joka palkkapäivä voi juhlia onnistumisia. Todellakin huikeeta, että puskuri oli sen verran suuri että se "vain" puolittui ja kenties ensi palkasta se on jo kokonaan paikattu!

   Poista
 2. Puskurihan on juuri hätävaraa varten eli käytettäväksi. Hienoa että sinulla on asuntoa varten aspissa noin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun sai kirjoitettua tämän murheellisen tilanteen tänne auki niin eipä tämä nyt niin katastrofilta oikeasti tunnu. Alkuvuosi vaan meni niin kepeästi ettei ole oikein tottunut vastoinkäymisiin. :D

   Poista
 3. No eihän sulla ole mitään hätää, itsekin jouduin ouskuria tyhjäämään ja harmittaahan se. Mutta hei, toiset käyttää luottokorttia, me omaa puskuriamme, ollaan siis viisaita ja hyvin varautuneita. :)

  VastaaPoista
 4. Perpektiivi auttaa kummasti. Neuvoisin laskemaan oman nettovarallisuuden ja vertaamaan sitä siihen mitä normaalisti +20v kavereilla on. Voit taputtaa itseäsi olalle ja huomata olevasi rikkaampi kuin moni suomalainen ikäryhmässäsi. Jo pelkkä ASP-tilin saldo on huippuhyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä - perspektiivi todellakin auttaa. Ei tässä lopulta muutaman satasen takapakki vaikuta mitenkään kokonaistilanteeseen.

   Poista
 5. Yksi iso asia säästämisessä o se että oppii olemaan rakastumatta numeroihin. Rikaskin voi olla köyhä jos ei uskalla hyvillä mielin käyttää säästämäänsä rahaa silloin kun sitä tarvitsee. Puskuria itää käyttää hyvällä mielellä. Sen sitä varten olemassa. :)

  Olen vasta pari kuukautta seurannut talouttani ja miettinyt miten merkkaisin puskuritilille menevät rahat. Tavallaanhan ne jäävät säästöön, mutten halua merkata niitä säästöiksi. Jos merkkaan ne säästöiksi niille tulee heti semmonen status että niitä ei saa käyttää. Pitää miettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ihan oikeassa! Ehkä itse todellakin olen vähän ihastunut numeroihin ja sen takia tämä syksy on tuntunut niin epäonniselta kun ne numerot eivät olekaan kasvaneet kauheaa vauhtia vaan puskuria on ihan oikeasti joutunut käyttämäänkin. Kommenttisi herätti kyllä miettimään tätä suhdetta puskuritiliin :)

   Pitää käydä tutustumassa myös sinun blogiin!

   Poista