lauantai 28. huhtikuuta 2018

Opintolainan lyhentäminen etukäteen - or not

Olen täällä blogissakin höpötellyt sivulauseessa sitä, että haluaisin lyhentää opintolainaa mahdollisimman nopeasti ja etukäteen. Jotenkin se summa ahdistaa ja haluaisin mahdollisimman nopeasti velattomaksi.

Virallisesti lyhennys alkaa siis 15.12.2019 ja kuukausierä jotain 212e. Takaisinmaksuaika yhdeksän (!!!) vuotta. Kokonaissumma siis rapiat 22k. Siinähän sitä sitten on, hiukan takaisinmaksettavaa...

No, asiaan. Olen tässä kuitenkin ehkä tullut siihen lopputulokseen, että alan lyhentää vasta kun se virallisesti alkaa. Jos tämä vuosi menee ASP-tilin lihotukseen, niin ensi vuosi voisi olla kunnon puskurin kasvatusta ja siinä kohti kun lainan lyhennys alkaisi, ihannetilanne olisi:
- ASP-tilillä olisi jotain plus miinus 20 000e
- puskuri olisi plus miinus 7000e

Näillä saldoilla voisin alkaa lyhentää lainaa vasta ajallaan, mutta rauhallisin mielin. Olisi puskuria kunnolla vaikka elämä heittäisi häränpyllyä ja lisäksi reilusti rahaa ensiasuntoa varten. Jos siinä kohtaa tuntuisi siltä että haluaa lainaa lyhentää vauhdilla (nyt ainakin on se olo, että haluaisin ainakin puolittaa ton takaisinmaksuajan...), siihen voisi keskittää ihan isojakin summia.

Eli olen siis varmaankin tullut siihen lopputulokseen että ennen opintolainan lyhennystä pitää kasassa olla se mahtipontisen hyvä puskuri. Koska se lyhentynyt laina ei kuitenkaan niin lohduta jos tulee äkillinen ison rahan tarve. Ja siksi se puoli olisi ehkä prioriteetti yksi hoitaa kuntoon, laina on kuitenkin ihan olemattomalla korolla.

Tämmöistä lauantaipäivän pohdintaa.

4 kommenttia:

 1. Itse käyttäisin rahat osakkeiden ostoon. Jos haluaa sijoittamalla vaurastua, osakkeiden tms. ostotoimenpiteet on syytä aloittaa aikaisin.

  Sillä aikaisin aloittamisella on aivan uskomaton vaikutus siihen saavutettuun tuottoon.

  Itse "vaihdan" osan palkastani osakkeisiin tilipäivänä ja olen pysyvä omistaja hyvissä, kohtalaisen korkeaa osinkoa maksavissa firmoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tuo sijoittaminen on myös yksi todella hyvä kohde pistää rahaa. En oikein vielä ole syvemmin perehtynyt osakkeisiin - rahastoihin menee nyt 100e/kk ja sitä summaa on tarkoitus nostaa jonkin verran vuosittain. Kiinnostaa kyllä jossain kohti perehtyä paremmin osakesijoittamiseen ja täyttää salkkua niilläkin.

   Poista
 2. Minusta on järkevää alkaa lyhentää opintolainaa vasta sitten kun se aika tulee ja kerryttää tämä väliaika sitä puskuria ja varallisuutta.

  Sijoittaminen on yksi vaihtoehto. Itsekin pikkurahalla opettelen sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siihen suuntaan mäkin oon taipumassa et odottakoot toi opintolaina hetkisen vielä ja näin ollen ensi vuosi olisi aikaa kerryttää varallisuutta senkin edestä.

   Poista