maanantai 26. helmikuuta 2018

Pihistä ja panosta: 3 x panosta

Monessa ei-talousblogissa on alkuvuonna ollut paljon tekstejä siitä, mihin kukakin panostaa ja mistä taas on valmis pihistämään. Ajattelin iskeä lusikkani soppaan! Vaikka tässä on otettu ryhtiliikettä rahankulutukseen, en silti allekirjoita missään nimessä sitä, että aina pitäisi pyrkiä hintalapultaan halvimpaan ratkaisuun, sillä paljon on asioita joiden ostohinta kompensoituu mukavasti käyttövuosilla. Tässäpä siis kolme juttua joihin olen itse valmis satsaamaan.

En tingi ruuan laadusta. Ok, tämä nyt ei ole kulutustavara, mutta puhutaan meidän jokapäiväisestä polttoaineesta. En halua syytää kroppaan lisäaineita, huonoja rasvoja, maitotuotteita ja toisaalta taas haluan satsata vihanneksiin, hedelmiin ja ylipäätään hyvälaatuiseen ravintoon. En osta halvinta sikanautaa, makkaroita, eineksiä enkä edullisinta paahtoleipää mitä hyllystä löytyy. En tosin myöskään kikkaile 30e/kg maksavalla luomukananpojan sisäfileillä, goji-marjoilla, graavilohella tai maksa tuorepastasta maltaita. Ei tarvitse miettiä kuitenkaan kahta kertaa jos vaihtoehtona on 5e/kg maksava jauheliha sis. 23% rasvaa vs. alle 10% rasvaa sisältävä jauheliha 10e/kg. Ravinnossa tärkeämpää on laatu kuin hinta.

En tingi kengistä. Ostin syksyllä 130e Timberlandit, jotka ovat itseasiassa toiset kyseisen merkin tossut omassa kenkäkaapissani. Ekat ovat nyt porskuttaneet 5 vuotta ja kun kengät putsaa ja lankkaa niin ne ovat kuin uudet. Ne ovat aikanaan maksaneet 140e, ja tällä hetkellä hinta jaettuna vuosilla on 28e. On siis taatusti ollut kannattavaa satsata laatuun ja saada kohtuuhintaisia kenkävuosia vastineeksi.

En tingi asianmukaisista vaatteista ja varusteista. Tarkoitan sitä, että minulla on ulkoiluun, sisäilyyn, juhliin, töihin ja urheiluun omat, lajinmukaiset varusteet. Olen todennut, että oikeanlaiset varusteet ovat puoli ruokaa, joten en ole valmis lähtemään farkuissa ja kympin kangastossuissa pyörälenkille. Tämä ei tarkoita, että ostaisin aina kalleinta, mutta monessa jutussa olen valmis maksamaan laadusta: hyvistä materiaaleista, istuvuudesta, kestävyydestä. Tässä lopputulos on sama kuin kenkien kohdalla: suurempi kertasatsaus on monen vuoden ajalla tarkasteltuna kannattavaa ja eläminen ylipäätään on mukavampaa kun harrastuksiin ja muihin arjen rientoihin löytyy asianmukaiset vermeet.

Tämä ajatuksenkulku ei ole vielä täysin päätynyt työ-/arkivaatteisiin asti. Kuinka helposti käsi alkaa tavoitella henkkamaukan alerekistä kertakäyttövaatteita, vaikka järkevämpää olisi panostaa laatuun eikä niinkään määrään... Tämän vuoden yksi kantava teema olkoot siis pitkänäköisyys myös vaateshoppailuissa!

10 kommenttia:

 1. Hyvää pohdintaa ja samoilla linjoilla näistä kaikista. Itsellä on vielä kallis harrastus eli hevosharrastus, ja siinäkin pyrin hyvään hinta-laatusuhteeseen oman hevosen varusteissa ettei tarvitse koko ajan olla hankkimassa uusia.
  Ostin itselleni juuri Ten Pointsin talviset kävelykengät jotka olivat alennuksessakin yli satasen. Pieni kulutusmorkkis tuli niistä, mutta nyt kun olen käyttänyt kenkiä muutaman viikon ihan päivittäin, olen onnellinen ihan joka kerta kun saan laittaa ne jalkaan. Kyllä vaan laatu tuntuu jaloissa. Uskon ja ennen kaikkea toivon, että nämä kengät pysyvät käytössä useamman vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä hyvät kengät ovat rahansa väärti ja lopulta monessa asiassa kertasatsaus tuo todella edullisia käyttövuosia. Lisäksi vihaan sitä kun tavara hajoaa käsiin, joten siltäkin ärsytykseltä säästyy kun satsaa hiukka enemmän kerralla :D

   Poista
 2. Ihan kuin mun suusta. Joskus oon saattanut kenkä- tai varustehankintojen jälkeen potea huonoa omaatuntoa, mutta jos todellista käyttöä on niin varusteisiin kannattaa satsata. Ei houkuttelisi lenkkeillä syksyllä koiran kanssa päästä varpaisiin litimärkänä tai talvella palella heti ensimmäisissä pakkasasteissa. Kengissä varsinkin vähän kalliimpi hinta ja parempi laatu tulee todennäköisesti lopulta halvemmaksi kuin jotkut halvat muoviset kopottimet, joista pohja irtoaa viimeistään puolen vuoden käytön jälkeen. Täällä Timberlandit kolmatta vuotta aktiivikäytössä ja käyttövuosia vielä hyvin jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, lopulta oikeanlaiset laadukkaan vermeet ovat myös säästöä, vaikka ei siltä ehkä ostohetkellä tunnukaan. Kaikki tekeminen on paljon mielekkäämpää kun on asianmukaiset varusteet :)

   Poista
 3. Nyt oliki paha ;) Enkä edes keksi ku 2 mihin tällä hetkellä panostan, ja ne on mun taloudessa koiranruoka ja elektroniikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni on myös ollut koira ja ehdottomasti sen safkoihin on panostettu. Ei mitään markettihöttöä vaan ihan oikeaa lihaa ja laadukasta kuivanappulaa, ihmisen paras ystävä ansaitsee laatua ravinnossa siinä missä omistajansakin :)

   Poista
 4. Näihin kaikkiin pätee ehkä se, että pitää löytää se paras hinta/laatu-suhde.

  Nahkalaukusta voi esimerkiksi maksaa 150€ tai 400€. Materiaali samaa, mutta toisessa maksaa merkki. Eli näissälin on eroa mitä ostaa ja mistä maksaa.

  Sama treenivaatteissa. Niistä voi maksaa ihan mitä vain 20€ ja 200€ välillä, mutta vaikka hinta nousee, ei laatu välttämättä nousekaan samassa suhteessa.

  Tämä pätee oikeastaan kaikkiin tuotteisiin. Ei siis ehkä voi (tai kannata) suoraan sanoa mistä ei ole valmis pihistämään. Koska hyviä tuotteita löytyy myös pihistämällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oot kyllä ihan oikeassa! Tärkeintä on juurikin tuo hinta-laatusuhde ja se ei tosiaankaan ole aina paras siinä kalleimmassa tuotteessa tai vastaavasti huonoin halvimmassa tuotteessa. Monessa asiassa laatu saattaa kasvaa hinnan mukana tiettyyn pisteeseen asti ja kuluttajana olisi syytä tunnistaa se piste, jonka jälkeen maksaa enää brändistä, eikä niinkään paremmasta laadusta.

   Tässä kirjoituksessa on vähän vedetty mutkia suoriksi, mutta asia ei tosiaan ole ihan niin yksioikoinen, kuten kirjoititkin.

   Poista
 5. Mulla Timberlandit meni "pilalle" yhdessä talvessa, enkä tiedä onko syy käyttäjässä vai kengissä :D Laadussa ei sinäänsä mitään vikaa, mutta kenkiin tuli outoja tahroja, joita en saa pois. Suojasin kyllä kengät hyvin asianmukaisella aineella, enkä rämpinyt niissä missään kuralätäkössä. Tahrat vaan eivät lähde ja eräs tuttuni väitti minulle, että ne tahrat ovat kenkien oikea väri, joka tulee esille. Kuulemma halvat kengät värjätään vain päältä. Itse vaan en mieltäisi Timberlandeja halvoiksi kengiksi :D Oli miten oli. Tänä talvena ostin Pomarit ja ne on tosi hyvät. En tarvitse edes villasukkia pakkasilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taktikoin ja ostin mustat Timberlandit, koska se beige vaan on tosi arka väri ja mikään ei ärsytä enempää kuin se et on ostanut jotain kalliilla ja sit ne menee piloille samantien. Vanhemmat Timberlandit on tavallista nahkaa ja siten tosi helpot pitää puhtaana.

   Harmittava homma kyllä, munkaan mielestä Timberlandit ei todellakaan oo halpoja tossuja. Hyvä että löytyi parempi vaihtoehto!

   Poista