torstai 1. helmikuuta 2018

Kuukausibudjetti

Edellisessä postauksessa otettiin vahva yleiskäsitys kirjoittajasta ja lähtötilanteesta. Nyt sukelletaan kuukausibudjetin ihmeelliseen maailmaan...

Nettotulot ovat siis 1600e, josta pakollisten menojen osuudeksi saatiin 530e. Mitä tällä jäljelle jäävällä 1030e on tehty?

Tähän mennessä sitä on ohjattu aivan liiaksi Klarnalle. Jokseenkin hävettävää myöntää, mutta kulutuskäyttäytyminen päättyi viime vuoden osalta siihen, että Klarnan kautta maksettuja laskuja oli 2600 euron edestä. Se on ihan hirvittävän paljon. Tästä voi toki miinustaa hyvällä omatunnolla 1000 euron polkupyörän, mutta jäljelle jäävä 1600e tarkoittaa sitä, että kuukausitasolla olen ostanut lähinnä vaatteita 134 eurolla. Ihan liian paljon.

No, enivei. Kantavana ajatuksena kesästä lähtien oli laittaa ASP-tilille 650e kuukaudessa ja kasvattaa käyttötilille puskurirahastoa pahan päivän varalle. Lopputulos: joinain kuukausina ASP-tilille menevä summa oli vähän alle, koska Klarnan tilaukset. Puskurirahastoa oli, mutta joulun alla se kaikki meni. Säälittävää.

Kun tästä häpeästä sain puskettua itseni ylös, päätin, että tämä vuosi on se vuosi, kun rahapuoli pistetään kuntoon. Ja tadaa, tässä näette tulevien kuukausien tavoiterungon...

  • ASP-tili: 700-750e. Käyn joka toinen kuukausi kampaajalla, ja niinä kuukausina pistän tuon 700e, muutoin 750e.
  • Rahastosijoittaminen: 100e. Olen hajauttanut Nordnetin kautta kolmeen rahastoon ja Seligsonilla kahteen.
  • Puskuri: 150e.

Kun tässä tekee nopeita laskelmia, edellämainitut säästöt ovat yhteensä 950-1000e. Kuulostaa erinomaisen hyvältä summalta säästää joka kuukausi. Ja jokunen kymppi jää jopa löysääkin ;)

Summa summarum, tämän vuoden tavoitteena on saada ASP-tilille sen verran rahaa, että joulukuussa saldo on vähintään 15 000 euroa. Rahastosijoittaminen on pitkän aikavälin eläkesäästämistä ja puskurirahasto taas on arjen yllättäviin tilanteisiin. Opintolainan virallinen ensimmäinen takaisinmaksupäivä on joulukuussa 2019, joten sen maksusuunnitelmaa murehditaan vasta ensi vuonna. Tarkoitus on toki sekin maksaa mahdollisimman nopeasti pois ja aloitella tuota maksamistakin etuajassa, heti ensi vuoden alussa. Jos tällä hetkellä kokonaistalous on miinuksella 7100e, vuoden lopussa ihannetilanne on seuraava:

ASP-tili: +15 000e
Rahastot: +8700e
Puskuri: +1500e
Opintolaina: -22 500e

Ja tadaa, plussalla ollaan 2900e. Siinäpä sitä tavoitetta kerrakseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti