perjantai 18. toukokuuta 2018

Mitä lähiruoka maksaa?

Olen jokusen kerran maininnut blogissa suosivani lähiruokatoria. Torilla on säpinää joka toinen viikko, jolloin voi hakea etukäteen Facebookin kautta tilaamansa tuotteet. Ruoka on lähtökohtaisesti minulle sellainen kategoria, että pyrin kyllä tekemään edullisia valintoja, mutten tingi terveellisyydestä ja sopivan paikan tullen suosin lähituotettua ruokaa. Mikäs siis sen parempi paikka toteuttaa itseään kun tuo lähiruokatori!

Tässä on hiukan hintaesimerkkejä tuotteista, joita olen itse hankkinut:

Kananmunia kolme isoa kennoa (eli 90kpl) = 10e
Possun jauhelihaa, rasvaa alle 12% = 6e/kg
Naudan jauhelihaa, rasvaa alle 10% = 12e/kg
Luomujäätelöä = 6e/500ml
Sämpylöitä = 0,40e/kpl

Olen tehnyt hankintoja aika suppeasti, sillä tarjolla olisi kyllä kaikkea mahdollista kalatuotteista ruukkuyrtteihin. Munat ja lihat ovat sellaisia, mitä ostan lähes joka kerta. Jäätelöä maistoin nyt ekan kerran - tuskin ostan joka kerta ihan näin kallista herkkua, mutta välillä on kiva testailla uusia juttuja. Ensi kerralla taidan ostaa ainakin kalaa ja vihanneksia.

Tiedän, että kaikkein halvimmaksi tulisi ostaa ilta yhdeksän jälkeen laputettuja tuotteita supermarketista, mutta kuten sanottua, ruuan suhteen merkitsee muukin kuin halvin kilohinta. Haluan osaltani olla tukemassa tällaista toimintaa, sillä arvostan tilallisia ja tiedän etteivät he missään rahassa kylve. Tämä on minun tapani tukea suomalaista yrittämistä.

Ostatteko te lähiruokaa? Onko tärkeintä edullisuus, vai oletteko valmiita satsaamaan vähän enemmän?

6 kommenttia:

 1. Asun Ranskassa, täällä ehkä lähiruuan syöminen on hiukan helpompaa kuin Suomessa. Ostan kaiken lihan suoraan pientuottajalta, hedelmät ja vihannekset viikoittain torilta samoin kuin kananmunat suoraan tuottajan kojusta. Supermarketista ostan maitotuotteet ja kuivatavarat, juustoa pyrin ostamaan juustokaupasta joka ostaa suoraan pientuottajilta. Näin ostettuna ruoka on varmasti kalliimpaa kuin supermarketista, mutta en halua säästää siinä, mitä nielen päivittäin perheeni kanssa! Mikä voisikaan olla tärkeämpää kuin hyvälaatuinen ruoka. Tiedän myös, että ostaessani suoraan tai lähes suoraan tuottajalta, jää tuottajan taskuun todella paljon enemmän rahaa kuin ostaessani supermarketista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, just näin. Ruuan laatu on tärkeää. Toki oikein tiukan paikan tullen olen päätynyt ostamaan halvinta mahdollista lähimarketin safkaa, mutta "hieman" uudistuneiden kulutustottumusten ansiosta ruokarahaa on jäljellä myös vikalla viikolla ennen seuraavaa palkkaa, joten ei tarvitse tinkiä edes silloin ruuan laadusta.

   Poista
 2. Vaikka me eletään tällä hetkellä aika tiukallakin budjetilla, niin silti mun ostoksia ei ohjaa halvin hinta. Ulkokanojen munia ostetaan vain suoraan tuottajalta munaeggspressin kautta ja samalla kyydillä milloin mitäkin valikoimista löytyy. Haluan osaltani yrittää parantaa tuottajien saamaa hintaa työstään jättämällä turhat välikädet pois ja lisäksi tuotantoeläinten kohtelulla ja elinoloilla on suuri merkitys.

  Myös perusruokakaupassa teen valintoja muun kuin hinnan suhteen. Esim. pekonia kuluu ja hyllyyn jätän kaikki Puolassa tehdyt pekonit, myös vaikka liha olisi kuinka suomalaista. ”Suomalainen” pekonikin on tehty Ruotsissa. Onneksi löytyi lopulta Talman pekoni, Suomessa tehty ja suomalaista luomulihaa. Hinta toki moninkertainen, mutta en vain voi ostaa enää muuta.

  Muissakin tuotteissa pyrin nykyään löytämään suomalaisen vaihtoehdon, esim. monet pesuaineet ovat vaihtuneet sen myötä ja tarkistan paljon pakkauksista tuotteiden alkuperää ja suosin fairtrade ja luomu merkkejä.

  Pieniä muutoksia isossa mittakaavassa, mutta jostain on aloitettava ja pyrin jatkuvasti muuttamaan kulutustani vastuullisemmaksi ja opastan myös lapsiani siihen. Pienillä valinnoilla voi lopulta olla isojakin vaikutuksia, toivotaan niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon myös että nämä pienet valinnat ovat tärkeitä sekä oman hyvinvoinnin että koko ympäristön kannalta. Jos jokainen tekee edes silloin tällöin hyvän valinnan, on maailma hiukan parempi paikka elää.

   Poista
 3. Joo itsekään en kyllä ruuasta säästä. Toki ulkona syömistä koetan rajoittaa mutta itse kun tekee niin ostaa sitä mistä tykkää ja mikä on hyväksi. :)

  VastaaPoista
 4. Olen aiemmin ostanut naudanlihaa, lammasta ja kananmunia lähituottajilta. Onneksi tuli kokeiltua niin tiedän minkälainen makuero voi olla paikallisesti tuotetussa tuotteessa ja kaupan myymässä tuotteessa. Valitettavasti nyt muutamaan vuoteen en pysty panostamaan ruokaan yhtään ylimääräistä rahaa, mutta lähituotettuihin tuotteisiin paluu ja niiden suurempi osuus meidän syömästä ruuasta on yksi tavoitteistani, joihin aion päästä.

  VastaaPoista