tiistai 9. toukokuuta 2023

Elämä tarjoilee uutta...

 ... vähän liian vikkelään tahtiin. 

Mutta niinhän siinä kävi, että asun koirani kanssa kaksin. Kaiken pettymyksen keskellä olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että olen aina ollut ja olen nytkin taloudellisesti itsenäinen ja pystyvä - minun ei tarvitse kestää mitään ikävää vain siksi, että olisin taloudellisesti riippuvainen toisesta ihmisestä. Ja se jos joku on hienoa.

Toukokuun palkka häämöttää viikon päässä, asun omassa asunnossani ja kaikki on niin hyvin kuin tässä tilanteessa voi olla. Koti on pieni, uusi, ihana, juuri sopiva meille koirani kanssa. Olemme kotiutuneet hyvin, edessä on kesä ja työrintamallakin on kaikkea kivaa tiedossa. 

Koska tämä on talousblogi, voimme siirtyä talouden numeroihin. Tällä hetkellä olen velkaa vanhemmilleni 10 000 euroa, sillä he ystävällisesti maksoivat osan uuden asunnon käsirahasta. Tuo velka on tarkoitus maksaa takaisin vuoden sisällä, mutta käytännössä kuitenkin mahdollisimman nopeasti, tavoitteena loppuvuosi. Velka on koroton ja kuluton ja olen äärimmäisen kiitollinen siitä avusta, jonka olen heiltä saanut tämän kaiken keskellä. Onni on sellaiset tukipilarit kuin he ovat minulle.

Asunnon ja autopaikan arvo on yhteensä 130 000 euroa ja lainaa minulla on 109 800 euroa. Vaikka korot huitelevat korkealla (ainakin tämän ikäpolven ihmisen mielestä, jolle nollakorot olivat normaalitila), sain neuvoteltua asuntolainalle 0,43 % marginaalin + 3 kk euriborin, eli ihan hyvä diili mielestäni. Laina-aika on vajaat 15 vuotta ja maksan lainaa takaisin kiinteällä tasaerällä. Lyhennysvapaan loputtua takaisinmaksuerä on siis korkoineen kaikkineen aika tarkkaan 800 euroa.

Puskurissa minulla on n. 1975 euroa, sijoituksissa n. 15 827 euroa ja lisäksi velaton auto, jonka arvo on mysteeri (jotain 12-15 t) mutta en jaksa laskea sitä nettovarallisuuteeni mukaan koska se on käyttöesine ja sen arvo laskee joka päivä (enkä osaa arvioida sen todellista arvoa oikein kuitenkaan).

Näin ollen nettovarallisuuteni on tällä hetkellä n. 27 800 euroa (ilman sitä autoa). Oli ihan luntattava, että varallisuus on noussut tämän vuoden tammikuusta aika tarkkaan 10 000 euroa, vaikka ajattelin että olen mennyt lähinnä takapakkia. Kurssit ovat piristyneet ja lisäksi alkuvuoden palkat menivät varallisuuden kasvattamiseen lähes kokonaan asuessani väliaikaisesti sukulaiseni luona lähes ilmaiseksi. Toki jonkin verran kaikkia hankintojakin on tullut tehtyä tänne uuteen kotiin, mutta yritin pitää shoppailussa kohtuullisen budjetin ja selvästi siinä onnistuinkin.

Tästä tulee kilometrin mittainen tilannepäivitys, mutta ajattelin samaan syssyyn läväyttää toukokuun palkan budjetoinnin. 

Toukokuu
Palkka3600
Asuminen & laskut550
Ruoka & polttoaine500
Omat asiat550
Velka2000
Jää0

- Kategoriaan asuminen & laskut kuuluu vastike + vesi (150 e), lainan korot (295 e), suoratoisto & puhelinlasku (50 e) ja loput jää taloustilille pieneksi asumispuskuriksi
- Omissa asioissa on tässä kuussa: kesävaatteet (350 e), äitienpäivälahja (70 e), oma fyssari (60 e), koiran eläinlääkärikäynti (70 e)
- Velka on vanhemmilleni maksettava ensimmäinen lainaerä

Toukokuun palkan jälkeen nettovarallisuus on siis kaiken järjen mukaan taas pari tonnia suurempi, mikä lämmittää mieltä. Kesäkuussa on tiedossa erityisen suuri palkka, kun lomarahat tulevat maksuun - tänä vuonna se tarkoittaa itselle mahdollisimman suurta takaisinmaksuerää vanhemmille. Toivon, että puolet lainasta on maksettu kesäkuun palkan jälkeen takaisin.

Tämä vuosi menee siis pääosin velkaa maksellessa, mutta ajattelin samalla yrittää elää, enkä vain nuukailla. Onneksi kaikkea kivaakin on suunnitteilla, joten kyllä se mieli tästä kirkastuu vielä.

2 kommenttia:

  1. Mukava juttu, että ei tullut lisäksi taloudellista takapakkia, vaikka elämä heitteleekin. Tsemppiä sinne! Onneksi kohta on kesä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä, kyllä se elämä tästä onneksi voittaa taas! Paljon tekee kyllä tuo tuleva kesä - ei tarvitse olla kylmyydessä ja pimeydessä omien ajatusten kanssa vaan on hyvä syy ulkoilla paljon ja nähdä kavereita :)

      Poista