maanantai 6. toukokuuta 2019

Ensiasunto part 1

Pitkästä aikaa tekstiä!

Ajattelin kirjoitella ajatuksistani ensiasunnosta. Olen siis varmaankin tämän vuoden aikana ostamassa omaa, ensimmäistä asuntoani. Ajankohdalla ei ole niin kovin merkitystä, mutta uskon laittavani kesän aikana/syksyllä verkot kunnolla vesille, tällä hetkellä tutustun lähinnä hintatasoon ja käyn läpi kaupunkini asuinalueita, joissa voisin kuvitella asuvani.

Speksit asunnolle ovat seuraavat: rauhallinen alue, ei pakolla mistään ydinkeskustasta. Turvallisen tuntuinen ympäristö. Kooltaan kaksio, pienikin kaksio käy. Voi olla remppakohde tai voi olla valmis paketti. Pankissa kävin puhelimitse neuvotteluja ja lupasivat lainaa 125 000 euroa, omarahoitusta on 15 000 euroa. Näin ollen siis kattohinta asunnolle on 140 000 euroa, mutta en rehellisesti tiedä uskallanko tai haluanko ottaa lainaa niin paljoa kuin sitä ehkä saisin. Nykyisillä tuloilla budjetti kävisi liian tiukaksi etenkin jos korot lähtevät nousuun.

Voisin kuvitella ostavani esimerkiksi putkiremppaa odottavan asunnon, koska voin kivuttomasti asua muualla remontin ajan. Samalla tulisi rempattua kylppäri ja jos asunto vaatii enemmänkin laittamista (keittiö, pinnat) niin saisi ainakin omaa silmää miellyttävän kokonaisuuden. Vähän jopa innostuin tästä ajatuksesta! Tosin tällöin asunnon lähtöhinnan pitää olla selkeästi matalampi, jotta ei tarvitsisi liian tiukalla budjetilla remontoida.

Haluaisin asunnon sillä ajatuksella että voisin jättää sen aikanaan vuokralle kun muutan itse isompaan. Toki se sitten selviää aikanaan että onko niin mahdollista tehdä, mutta tätä ajatellen ostaisin mielummin asunnon isommasta kasvukeskuksesta (nykyinen kaupunkini) kuin pienemmistä naapurikunnista, joissa tosin hintataso olisi selkeästi edullisempi.

Toimintasuunnitelma nyt: säästää puskuriin ihan hitosti rahaa. Niin paljon kun vaan pystyn. Tulen tarvitsemaan asuntoon sitten aikanaan lähes koko irtaimiston ja koska haluan viimein hankkia jotain muuta kuin Ikean Lack -sarjaa, tarvitsen pääomaa hankintoihin useamman tonnin. Ja kaikkien niiden hankintojen lisäksi haluaisin että puskuria vielä jääkin... Taidan päätyä siihen että ASP-tilille en mitään enää siirrä, tärkeämpää on saada käteispuskuria muihin hankintoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti