perjantai 23. syyskuuta 2022

Taloustilanteeni nyt

Pitkästä aikaa tekstiä blogiin. Paljon on tapahtunut, joten mennään suoraan asiaan.

 • Olen myynyt ensiasuntoni pienellä voitolla ja asun nykyään miesystäväni luona
 • Vuosi sitten ostin itselleni auton rahoituksella
 • Opintolainani on melkein kokonaan maksettu

Lukuina tämä näyttää seuraavalta:

 • Sijoitukset 13 040,17e
 • Auton arvoa on vaikea määritellä. Ostohinta oli n. 18 000e,  nykyarvo varmaan 15 000e? 
 • Säästötilillä 2216e
 • Opintolainaa jäljellä 2295,91e

Nettovarallisuus 27 960,26 e (ilman autoa 12 960,26 e)

Olen paininut talousasioiden kanssa tavallaan siitä lähtien, kun ostin ensiasuntoni. Säästin pienistä tuloista niin paljon kuin pystyin 2-3 vuoden ajan ja jollain tapaa se hieman uuvutti. Sen jälkeen oma kulutuskäyttäytyminen lähti hieman käsistä ja olen maksellut luottokortin jo monta kertaa nollille tämän aikajakson puitteissa. Esimerkiksi lomarahat ovat menneet joka kesäkuu luottokorttivelan nollaamiseen, eikä tämä vuosi ollut valitettavasti poikkeus. Tulot ovat kasvaneet blogin alkuajoista huomattavasti, mutta niin ovat ne menotkin. 

Nyt alkaa tuntua siltä, että olen saanut taloudenpidolle uutta suuntaa. Kuittasin kesäkuussa Visan nollille, enkä ole vinguttanut sitä sen jälkeen, sen sijaan olen kerännyt säästötilille puskuria. Lisäksi asunnon myynnistä saamillani rahoilla kuittasin autolainan nollille (sitä oli jäljellä 11 579e) ja opintolainaan meni n. 15 000e. Jäljellä oleva opintolaina on tarkoitus maksaa pois vielä tämän vuoden puolella, jolloin olisin täysin velaton ja voisin keskittyä vain säästöjen ja sijoitusten kasvattamiseen.

Voin avata erikseen kuukausibudjettia sitten kun uusi palkkani näkyy meidän palkanlaskennassa. Palkkani nousee nykyisestä hieman ja mahdollisesti veroprosenttiakin pitää siten korottaa. 

Tällä hetkellä on kaikesta todella hyvä fiilis. Taloudellisesti oli hyvä asia että sain (lähes) kaikki lainat pois harteiltani, sillä korkojen nousu on tällä hetkellä huimaa. Meidän on miehen kanssa järkevämpää asuttaa vain yhtä asuntoa ja jakaa nämä kulut kahdestaan. Lisäksi pystyn nyt kasvattamaan varallisuuttani säästöjen ja sijoitusten muodossa nopeasti. 

2 kommenttia:

 1. Oletko koskaan ajatellut säästämistä siten että lasket omat pakolliset menot, tämän jälkeen sulle jää summa X kuukaudessa jonka jakaisit 3:lla. 1/3 ruokaan, 1/3 muuhun ja 1/3 säästöön? Itsellä toimii tämä, tosta 1/3 mikä menee muuhun laitan aina jonkin verran osakkeisiin poikimaan

  VastaaPoista
 2. Tuhlari säästää27. syyskuuta 2022 klo 13.48

  En ole tuollaista budjettia koskaan käyttänyt, on varmasti ihan toimiva systeemi :) Itse olen tehnyt joka kuukautta kohden oman karkean budjetin exceliin, jota muokkailen aina sen mukaan kun tulee tietoon jotain uusia kulueriä. Uusi taktiikkani on pitää budjetissa riittävästi liikkumavaraa jotta olisi helppo pysyä suunnitelmassa ja saada joka kuukausi onnistumisen kokemus.

  VastaaPoista